Programowanie MINI-STER Plus

Tutaj zadajemy pytania dotyczące zabezpieczeń do samochodów...

Moderator: Marek

Programowanie MINI-STER Plus

Postprzez garlinski » 2014-04-12, 22:59

Witam, mam sterownik centralnego zamka z radioodbiornikiem MINI-STER Plus (wersja PCB TOP-147), próbuję programować pilota K185-2 (wciskam na 1 sek. przycisk PROG na PCB, następnie 2 razy przycisk na pilocie), po jakimś czasie słychać załączenie przekaźnika, pilot nadal nie jest zaprogramowany.

Próbowałem już z zamkniętymi, otwartymi drzwiami (zał. / wył. wejściem łącznika krańcowego drzwi do masy), również bez rezultatu.

W załączniku zdjęcie PCB.

Czy istnieje w ogóle możliwość zaprogramowania tego pilota do ww. sterownika?
Załączniki
HPIM0002.JPG
garlinski
 
Posty: 2
Dołączył(a): 2014-04-12, 20:42
Lokalizacja: internet

Postprzez Sonix » 2014-04-15, 11:55

Czy z tym sterownikiem działają jakieś inne piloty? Jeżeli tak to po przeprowadzeniu procedury programowania nowy pilot powinien działać od razu.
Jeżeli nie działa a nie mamy możliwości sprawdzenia go na starych pilotach, możliwe że uszkodzony jest odbiornik radiowy.
Sonix
Administrator
 
Posty: 484
Dołączył(a): 2006-01-14, 19:07
Lokalizacja: Strzelin

Postprzez garlinski » 2014-04-15, 20:23

Oczywiście odbiornik działał, po prostu stary pilot zginął dlatego kupiłem i chciałem zaprogramować nowy.

Sprawdzałem oscyloskopem, na pinie 14 Odbiornika Aurel RX2 po naciśnięciu przycisku na pilocie wychodzą jakieś dane, dalej co się z nimi dzieje nie wiadomo - do mikrokontrolera PIC16F628 dochodzą. Przycisk PROG też sprawdziłem, zmienia stan na wejściu mikrokontrolera. Nie wiem co mogę jeszcze sprawdzić.

Podłączona dioda miga niezmiennie z częstotliwością ~1Hz, po podaniu stanu niskiego na wejście krańcówek drzwi, przekaźnik przełącza przez kilka minut (tak jakby otwarcie drzwi z kluczyka).
garlinski
 
Posty: 2
Dołączył(a): 2014-04-12, 20:42
Lokalizacja: internet

Postprzez Sonix » 2014-04-16, 07:46

Jeżeli odbiornik radiowy jest sprawny to pilot musi się wprogramować.
Nie można tylko zaprogramować go wtedy, gdy sterownik jest w trybie alarmowania (migają kierunkowskazy.
Nie wymagane są żadne inne sygnały, tylko zasilanie.
W razie czego proszę podesłać na serwis, zobaczymy co się dzieje.
Sonix
Administrator
 
Posty: 484
Dołączył(a): 2006-01-14, 19:07
Lokalizacja: Strzelin


Powrót do Alarmy do samochodów

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

cron