Super Forteca - po uzbrojeniu pilot wyzwala alarm....

Tutaj zadajemy pytania dotyczące zabezpieczeń do samochodów...

Moderator: Marek

Super Forteca - po uzbrojeniu pilot wyzwala alarm....

Postprzez Sonix » 2006-04-10, 10:36

Witam.

.....Mam problem z alarmem Super Forteca. Gdy próbuję wyłączyć alarm oryginalnym
pilotem alarm wyje. Dopiero drugie naciśnięcie przycisku "A" powoduje
otwarcie samochodu i wyłączenie alarmu. Chciałbym się dowiedzieć jak
powrócić do ustawień fabrycznych, gdyż nigdzie w instrukcji nie mogę tego
znaleźć. Próbowałem odłączyć akumulator,ale to niestety nie dało żadnego
rezultatu........


W związku z powracającym pytaniem w poczcie elektronicznej, pozwoliłem sobie umieścić odpowiedź na forum.

Przyczyną takiego zachowania się alarmu jest wprogramowanie pilota lub identyfikatora w miejsce czujnika bezprzewodowego.
Objaw jest taki, że po uzbrojeniu alarmu naciścnięcie pilota powoduje alarmowanie, dopiero drugie naciśnięcie pilota wyłącza go.

W Super Fortecy poniżej wersji 151.xx.xx (wersja napisana jest w instrukcji montażu) należy wykonać procedurę kasowania pilotów, identyfikatorów i czujników bezprzewodowych.
Wykonuje się to przez przytrzymanie przycisku programowania w centrali na czas 15 sekund.
Następnie programujemy piloty - przycisk na programowania na 1 sekundę, następnie 2 razy dowolny przycisk w pierwszym pilocie, przycisk programowania na 1 sekundę, później 2 razy dowolny przycisk w 2 pilocie.

Jeżeli posiadamy identyfikatory należy wprogramować je ponownie, korzystając z funkcji programowania opcji użytkownika upewniając się, że nie wchodzimy w opcje programowania czujników bezprzewodowych! (w wersji 151.xx.xx programowanie funkcji czujników i identyfikatorów jest zamienione miejscami)

W wersji 151.xx.xx :
Wyłączamy aktywne identyfikatory, i wchodzimy w programowanie opcji użytkownika.
Wykonujemy punkt 2.6 (instrukcji montażu), wchodząc w ten sposób w programowanie czujników bezprzewodowych. Czekamy 16-18 sekund, nie naciskając żadnych pilotów ani identyfikatorów! Wychodzimy z opcji użytkownika.

Zaprogramowane czujniki zostają wykasowane, a my możemy już spać spokojnie.

W razie pytań lub wątpliwości proszę pytać na forum. Po to powstało :)

Pozdrawiam.






[/quote]
Sonix
Administrator
 
Posty: 484
Dołączył(a): 2006-01-14, 19:07
Lokalizacja: Strzelin

super forteca

Postprzez hubert » 2006-04-24, 19:23

gdzie można znaleźć wersję alarmu w instrukcji montażu?? Nigdzie nie ma wersji 151.xx.xx ani nic w tym stylu. Próbowałem obydwu sposobów, ale nic to nie dało
hubert
 

Postprzez Sonix » 2006-04-25, 07:34

W instrukcji montażu w prawym górnym rogu opisana jest wersja (wer. 151.01.01).
W wersji 121 jest napis Ver. E20(01).
Jeżeli nie posiadamy instrukcji montażu, można ją rozpoznać po numerze płytki obwodu drukowanego. Napis TOP-121 lub TOP-151.

Opisz jak zachowuje Ci się alarm. Może popełniasz gdzieś błąd, bo opisane procedury działają zawsze.
Sonix
Administrator
 
Posty: 484
Dołączył(a): 2006-01-14, 19:07
Lokalizacja: Strzelin

alarm

Postprzez hubert » 2006-04-25, 18:01

Alarm wyje gdy go wyłączam. Ten cytat jest z mojego maila. Czy ten przycisk programowania znajduje się na tym czarnym pudełeczku, które jest ukryte, czy jest to ten przycisk, który odchodzi od tego pudełka i jest z nim połączony cienkim czarnym kablem (zdaje się, że jest to przycisk autoryzujący). Pozdrawiam
hubert
 

Postprzez kzaw » 2006-04-26, 07:18

Przycisk programowania znajduje się w środku w centrali.
kzaw
 

Postprzez Gość » 2006-05-12, 09:34

Posiadam alarm super forteca i dzieje się coś takiego. Gdy samochód ma włączony alarm i postoji 6 godzin sam się alarm włączy i po 30sekundach wyłączy ,jest to jednorazowe po każdym uzbrojeniu.Problem znika jak odłącze czujnik wstrząsowy.Czujnik już też był zmieniany
Gość
 

Postprzez kzaw » 2006-05-12, 13:07

Czy ma Pan podłączony tylko czujnik wstrząsowy czy coś jeszcze, gdzie jest umiejscowiony czujnik wstrząsowy, jaki model tego czujnika.
kzaw
 

Postprzez ndaniel80 » 2006-12-16, 20:01

Witam.

Miałem właśnie taki problem z modelem 121. Jednakże u mnie alarm wyzwalany był przez kartę identyfikacyjną, którą najprawdopodobniej przypadkowo zaprogramowałem jako czujnik bezprzewodowy podczas przełączania w tryb serwisowy ;-) Opisana w tym wątku procedura usunęła mój problem. Jednakże kiedy ponownie wprogramowywałem piloty to nacisnąłem na każdym z nich dowolny przycisk ale tylko raz (o ile dobrze pamiętam). Mimo to oba piloty zostały dodane i działają bez zarzutu. Nie chce mi się ponownie rozbierać deski rozdzielczej i obudowy centralki - w związku z tym mam jedno, być może głupie pytanie ale wolę mieć pewność. Czy alarm po resecie może działać z pilotem który nie został mu zaprogramowany? Chodzi mo o to aby np. nie okazało się że nie wprogramowałem należycie swoich pilotów, a to że działają jest wynikiem że po resiecie każdy pilot działa dopóki poprawnie nie zaprogramuje mu się tych właściwych. Nie podejżewam Super Fortecy o taką lukę w systemie ;-) jednakże wolałbym uniknąć sytuacji kiedy sąsiad otwierając rano auto - otworzy też moje swoim pilotem :D

Z góry dzięki za odpowiedź ;)
ndaniel80
 

Postprzez Sonix » 2006-12-18, 08:36

W przypadku programowania pilotów, pierwsze naciśnięcie pilota wpisuje go do centrali, drugie naciśnięcie powoduje już reakcję alarmu i mamy pewność że pilot został zaprogramowany.
Jeżeli wprogramowałeś piloty naciskając przyciski tylko raz, to będą one pracowały poprawnie :) .
Sonix
Administrator
 
Posty: 484
Dołączył(a): 2006-01-14, 19:07
Lokalizacja: Strzelin

Postprzez Puszek » 2007-06-14, 11:21

Witam
Ja mam taki problem i nie wiem gdzie leży źródło....

Gdy chcę rozbroić alarm to na 8 z 10 przypadków +/- jest tak że pierwsze (i każde następne w odstępach czasu dłuższych około 2,3 sekund) naciśnięcie przycisku A to jest mrugnięcie i zawsze pojawia się dźwięk pojedynczy tak jak przy uzbrajaniu alarmu. Natomiast jeśli po tym pierwszym naciśnięciu zostanie jeszcze raz szybko wciśnięty przycisk A to jest rozbrojenie alarmu 2 szybkie piknięcia i po nich 2 wolne - czym to może być spowodowane.

Alarm ma podpięte jest podpięty do włączników drzwiowych i czujników ruchu - gdy odłączyłem czujniki ruchu zachowywał się tak samo.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Super Forteca
151
Puszek
 

Postprzez Sonix » 2007-06-14, 11:24

Wykonaj kasowanie pilotów za pomocą przycisku w centrali jak pisałem powyżej, wprogramuj piloty na nowo i powinno pomóc.
Sonix
Administrator
 
Posty: 484
Dołączył(a): 2006-01-14, 19:07
Lokalizacja: Strzelin

Postprzez blueseja » 2011-02-27, 20:36

[witam mam problem z alarmem superforteca 151,01,01 problem polega na tym ze mam 2 piloty i nie mozna otworzyc ani na 1 ani na 2 pilot czy mozna to jakos naprawic prosze o pomoc sprawa dosc pilna auto stoji otwarte caly czas
blueseja
 

Postprzez Sonix » 2011-02-27, 23:10

Witam,

programowanie pilotów robi się przez procedurę opisaną kilka razy na forum:

Sonix napisał(a):Następnie programujemy piloty - przycisk na programowania na 1 sekundę, następnie 2 razy dowolny przycisk w pierwszym pilocie, przycisk programowania na 1 sekundę, później 2 razy dowolny przycisk w 2 pilocie.


Jednak w Twoim przypadku wygląda bardziej na uszkodzony odbiornik radiowy i ponowne programowanie pilotów nic nie da.
Sonix
Administrator
 
Posty: 484
Dołączył(a): 2006-01-14, 19:07
Lokalizacja: Strzelin


Powrót do Alarmy do samochodów

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron