Bramster do sterowania rolet elektrycznych

Tutaj zadajemy pytania dotyczące automatyki...

Moderator: Marek

Bramster do sterowania rolet elektrycznych

Postprzez miko » 2009-11-26, 19:24

Witam!
Zamierzam kupić sterownik Bramster do sterowania roletą elektryczną (narazie jedną, ale w przyszłości będą dwie). Z rolety idą dwa plusy do sterowania 230v - jeden do opuszczania, a drugi do podnoszenia. Mam teraz takie pytanie: jak to podłączyć do Bramstera?
Z tego co widzę na zdjęciach, urządzenie ma dwa przekaźniki i (chyba) dwa wyjścia sterujące.
Jeżeli chciał bym podłączyć każdą roletę do osobnego wyjścia to czy mogę zrobić to w następujący sposób:
Ustawić Bramstera, aby przekaźnik przełączał się tylko wtedy gdy nacisnę pilota (no/nc).
Czyli np. otwieram rolety rano, przekaźnik podaje napięcie do otwierania. Roleta zostaje otwarta, krańcówka przy silniku wyłącza silnik i tak zostaje do wieczora, kiedy to zamykam roletę, przełączając pilotem przekaźnik w drugą pozycję, roleta się zamyka, krańcówka wyłącza silnik. Pytanie teraz, czy takie połączenie jest prawidłowe? Czy krańcówka może być cały czas pod napięciem?
Pozdrawiam i czekam na pomoc :).
miko
 

Postprzez Marek » 2009-11-27, 12:02

Ja korzystam z Bramstera do sterowania roletą w garażu. Podłączenie mam takie samo jak twoja czyli trzy przewody (zero , faza do zamykania i faza do otwierania) Jeden przekaźnik bramstera podaje fazę do zamykania drugi przekaźnik podaje fazę do otwierania. Dodatkowo załączoną mam funkcję zapalania świateł w garażu. Czyli jak otwiera mi się roleta to automatycznie zapala mi sie światło na jakąś minutę. Bramster załącza przekażniki na zaprogramowany przeze mnie czas a krańcówki wbudowane w roletę wyłączają ją gdy ta otworzy lub zamknie się do końca. Całość włożone jest do skrzynki razem z tranformatorkiem i śmiga już ze 6 lat. jak kiedyś walnie to będe miał problem bo specjalnie zamówiłem sobie roletę bez możliwości otwarcia mechanicznie z zewnątrz. Mankament jest taki ,że jak niema prądu to żona nie może wyciągnąć auta z garażu.
Marek
 
Posty: 65
Dołączył(a): 2006-01-16, 13:37

Postprzez miko » 2009-11-27, 17:39

Dziękuję za odpowiedź.
Czyli będę musiał podłączyć (kiedyś) dwie rolety razem do tych samych wyść, chyba, że się uda jak pisałem, ale nie jestem pewien... Do czego Bramster ma dodatkowe dwa przyciski w pilocie, skoro ma dwa kanały?
Marku, polecam Ci umieszczenie w obudowie bramy, tam gdzie masz silnik (jeżeli jest miejsce) dać przełączniczek do awaryjnego otwierania, bo masz już dość leciwy moduł ;)
miko
 

Postprzez Marek » 2009-11-30, 08:03

Dodatkowe przyciski pilota w Bramsterze mam zaprogramowane do drugiego takiego samego bramstera , który chodzi na bramie przesuwnej. Jednym pilotem obsługuje dwie bramy
Marek
 
Posty: 65
Dołączył(a): 2006-01-16, 13:37

Postprzez miko » 2009-12-05, 12:07

Aha.
Mam już bramstera i jestem bardzo zadowolony, mam nadzieję, że długo mi będzie bezawaryjnie służył :)
Mam jeszcze pytanie, czy wyjście sterowania ręcznego może być uaktywnione (zwarte do masy) około 15 minut?
miko
 

Postprzez Marek » 2009-12-07, 07:57

Wyjście sterowania ręcznego jeżeli jest całkiem zwarte to sterownik nie reaguje na pilota. Ja mam do niego dołączony przycisk typu dzwonek
Marek
 
Posty: 65
Dołączył(a): 2006-01-16, 13:37

Postprzez miko » 2009-12-07, 10:08

Tak, ale czy może być zwarte dłuższy czas?
Udało mi się skrócić czas do jednej munuty - zastosowałem programator czasowy elektroniczny, nie analogowy jak poprzednio, który miał interwały 15 minutowe.
Mam to zrobione w prosty sposób: Programator zasila zasilacz 12v, który to uaktywnia przekaźnik, który zwiera wyjście sterowania ręcznego do masy :). W ten sposób roleta rano podnosi się, a wieczorem zamyka.
miko
 

Postprzez Marek » 2009-12-07, 11:48

Ja również zrobiłem domykanie rolety ale podaje impuls masy na wejście krańcówki Bramstera z wyjścia centrali Satela
Marek
 
Posty: 65
Dołączył(a): 2006-01-16, 13:37

Postprzez miko » 2009-12-08, 13:51

A do jakiego modelu Satela podłączyłeś?
Czy jest tam możliwość ustawienia sobie godziny kiedy wyjście ma być aktywne? :)
miko
 

Postprzez Marek » 2009-12-08, 15:00

Podłączyłem do CA-64 ale teraz zastąpiły je Integry
Marek
 
Posty: 65
Dołączył(a): 2006-01-16, 13:37

Postprzez miko » 2010-02-01, 19:28

Witam po przerwie.
Mam problem z Bramsterem.
Dziś zamontowałem dodatkowe dwie rolety (poprzednio miałem jedną).
Podczas np. podnoszenia gdy jedna z rolet dojedzie do góry i wyłączy ją krańcówka a pozostałe się jeszcze podnoszą, ta zaczyna szaleć, wykonując szybkie ruchy góra-dół do momentu, aż pozostałe się nie podniosą. Czasami na koniec słychać bzzzyytt (około 1 sekundę) z jednego z silników. Co jest nie tak? Może trzeba zastosować dodatkowe przekaźniki? Bardzo proszę o szybką pomoc.
miko
 


Powrót do Automatyka do bram

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron