bramster

Tutaj zadajemy pytania dotyczące automatyki...

Moderator: Marek

bramster

Postprzez zibi1973 » 2006-04-08, 19:46

musici poprawic cos z tym bramsterem bo juz kilka razy go montowalem i za kazdym razem mialem z nim klopot.
zibi1973
 

Postprzez kzaw » 2006-04-09, 07:42

a jaki kłopot?
kzaw
 

Postprzez zibi1973 » 2006-04-09, 12:43

wiesz klopoty sa rozne.a to ze problem z obsluga(GUBI ZASIEG)POWIEM CI TAK ZE TO NIE ZDAZYLO SIE PRZY JEDNYM MODELU.MORZE GDYBYM BYL POCZATKUJACYM INSTALATOREM TO SADZIL BYM ZE TO WINA MOJEJ NIEWIEDZY .ALE JA W TYM INTERESIE SIEDZE JUZ PARE LAT.
zibi1973
 

Postprzez Mach » 2006-05-14, 11:23

Witam.
Czy w nowym bramsterze będzie funkcja automatycznego domykania po impulsie z bariery podczerwieni ??

Zdaję sobie sprawę , ze bramster najczęściej wykorzystywany jest do instalacji 230V i 12V. Tak więc wyposażenie go w zintegrowny zasilacz nie ma sensu. Przydało by się więc wprowadzić do oferty zasilacze 230V -> 12 V.

Pozdrawiam.
Mach
 

Postprzez Sonix » 2006-05-15, 08:16

Witam.

Do nowego Bramstera właśnie powstaje oprogramowanie, w którym przewidziana jest funkcja domykania po impulsie z bariery.
Czekamy na ew. propozycje funkcji dodatkowych.

Co do zasilania, w nowej wersji przewidzieliśmy możliwość zasilania napięciem od 12V do 24V (zmienne). W tym wypadku do zasilania wystarczy transformator.

Zasilacze są w ofercie:
http://www.amt-alarmy.pl/sklep/index.php?cPath=32_47

Nadają się one jednak do zasilania samej elektroniki z barierą (bez lampek itp.).
Sonix
Administrator
 
Posty: 484
Dołączył(a): 2006-01-14, 19:07
Lokalizacja: Strzelin

Postprzez kojot123 » 2006-10-06, 18:59

Zakupiłem u was ten sterownik i pojawił się problem z anteną. W zasadzie sterownik działa bezproblemowo ale tylko do 3 może 4 metrów na otwartej przestrzeni., jeśli jestem w samochodzie już nie łapie. Jak można poprawić zasięg sygnału. W opisie sterownika jest napisane, że sterownik powinien mieć zasięg do 100m a tu klops.

Druga sprawa. Nigdzie nie jest napisane jakiej mocy powinien być zasilacz do bramstera, tak by był w stanie działać łącznie z lampką. Bez lampki podłączyłem do zasilacza 300mA i działa ale z lampką nie mam pojęcia czy będzie to wszystko funkcjonowało.

No i ostatni problem to to, że bramster ma funkcję automatycznego wyłącznika przekaźników po iluś tam sekundach. Problem jest taki, że jeśli brama otwiera się dłużej niż 25-28 sekund, nie można zaprogramować dłuższego czasu. :)
Jeśli ktoś ma jednego pilota nie da rady tego ustawić dłużej. Rozwiązaniem tego problemu jest tylko korzystanie z 2 pilotów jednocześnie do programowania tego czasu, ponieważ 1 pilot wyłącza się chyba automatycznie, jeśli guzik jest wciśnięty dłużej niż te 25-28 sekund. Po tych kilkunastu sekundach musiałem nacisnąć przycisk w drugim pilocie tak by oba sygnały się "nakryły". Wtedy dało się ustawić czas dłuższy.
Jeśli pracujecie nad nowym oprogramowaniem wypadałoby to poprawić.

Pozdrawiam.

[ Dodano: 2006-11-22, 14:00 ]
Witam.
Mam problem ze sterownikiem. Pilot niestety nie działa jak powinien. Brama nie chce się otwierać jeśli nie podejdę na kilka centymetrów od sterownika, natomiast samo zamykanie działa już z odległości 50m. Jak to naprawić i czym to jest spowodowane?
Oczekuję szybkiej odpowiedzi.

Pozdrawiam.
kojot123
 

bramster

Postprzez michaloci » 2007-10-09, 22:04

Mam bramstera produkcji AMT zainstalowanego od 2,5 roku(wersja starsza w czarnej obudowie z układem PIC16F628). W moim egzemplarzu wystepuje problem z zaprogramowaniem czasu otwierania i zamykania. Problem wygląda na błąd w oprogramowaniu. Polega on na tym, że po zaprogramowaniu czasu otwierania czas zamykania jest zerowany, i na odwrót po zaprogramowaniu czasu zamykania czas otwierania jest zerowany.Takie działanie według mnie niezgodne jest z instrukcją. Sprzedawca nie był zainteresowany wyjasnieniem problemu. Bramstera zacząłem używać bez ograniczników czasowych. Pewnego dnia brama nie dojechała do krańcówki ponieważ przyblokowała się. Rezultat to spalony silnik. Czy dysponuje ktoś poprawnym oprogramowaniem bramstera i mógłby mi przysłać je? Chciałbym je wgrać.
Wymyśliłem, że jeśli nie znajdę poprawnego oprogramowania obsługującego programowania czasu to zainstaluje w obwodzie silnika automatyczny termik od silnika 3fazowego, który po przyblokowaniu sie bramy odłączy całkowicie zasilanie bramstera, a po ostygnieciu załączy ponownie.
Jako zabezpieczenie powinno to zadziałać podobnie jak programowanie czasowe. Niedawno sprawdzałem jak działa termik i przy prądzie równym około 1,5 prądu nastawionego wyłączał po około 1minucie.
michaloci
 

Postprzez Sonix » 2007-10-11, 10:26

W starszym Bramsterze nie ma błędu jeżeli chodzi o programowanie czasu.
Czasy zamykania i otwierania należy zaprogramować w jednym cyklu programowania (wejście w programowanie, ustawienie czasu zamykania, ustawienie czasu otwierania, wyjście z programowania).
Wymusza to na użytkowniku poprawne zaprogramowanie czasów.
Sonix
Administrator
 
Posty: 484
Dołączył(a): 2006-01-14, 19:07
Lokalizacja: Strzelin

Postprzez kolplast » 2007-10-21, 11:46

Witam.
Proszę o podanie warunków jakie trzeba spełnić aby uzyskać największy zasięg działania pilota SA-200 przy bramsterze wer. 2006.Mam zamontowany przy ul na której są tyko 4 domy po jednej stronie i maksymalny zasięg to 30-35 m.
Teren jest płaski bez żadnych przeszkód które mogłyby zakłócać sygnał.
Pozdrawiam.
kolplast
 

Postprzez micromax » 2007-10-21, 15:02

jednym z elementow poprawienia zasiegu jest maksymalne oddalenie elektroniki sterujacej od silnika. w wielu przypadkach pracujacy silnik skutecznie zmniejsza zasieg pilota
micromax
 
Posty: 54
Dołączył(a): 2007-03-19, 21:11
Lokalizacja: Jaworzno

Postprzez SKrzysio » 2007-10-21, 16:56

witam mój mały trik (choć niby normalka , na poprawienie zasięgu ;) montuję antenkę zewnętrzną na przewodzie koncentrycznym i jeśli to mnie nie zadowala kupuję wzmacniacz jest tego troszke na rynku zawsze można cos wybrać (zazwyczaj wtedy niema potrzeby oddalania elektroniki od silnika ) ,częsty mój błąd to zwara głównego z oplotem choc jednym włoskiem oplotu efektu wtedy nie mam .Nie jestem wszystkowiedzącym lecz co do wzmacniacza antenki napięcie mniejsze o około 1.5v od normalnego potrafiło tez zmniejszyc zasięg , co jeszcze dodajac dodatkowy odbiornik radiowy zewnętrzny a jeszcze gorsze kilka odbiorników do tego samego sterownika(tak jakby sie ze sobą kłuciły) .
W niektórych sterownikach np NICE im więcej odbiorników tym mniejszy zasięg (podłączając radyjko,dwie linie fotek , lampkę , zamek )ale to może tylko błąd naisa za słaby trafo.Rozwiązanie nasówa się samo ;)
Pozdrawiam
SKrzysio
 

Re: bramster

Postprzez machtomi » 2016-08-22, 17:05

Jaka moze byc przyczyna nie działania pilotów w sterowniku BRAMSTER?
ver . 173.01.10
jednego dnia przestały działac oba piloty.Didoda swieci na pilocie, proba zakodowania nic nie daje sterownik nie otwiera anie nie zamyka
machtomi
 
Posty: 1
Dołączył(a): 2016-08-22, 17:03

Re: bramster

Postprzez Rozbitek » 2017-09-25, 20:37

Witam,
Jestem tu nowym, a zarazem starym użytkownikiem w 2005 kupiłem zestaw bramstera.
I chciałbym pochwalić firmę AMT za udany egzemplarz, ponieważ działa do dnia dzisiejszego (czyli ok 12lat). Dodam tylko, że jestem indywidualnym klientem (nie montażystą, czy sprzedawcą), ale w momencie wykończenia pierwszego sterownika "bramstera" uśmiechnę się właśnie w tę stronę i kupno nowego "Bramstera".
A tym czasem jeszcze raz BRAWO i życzę dalszych udanych projektów.

pozdrawiam
Wp-Guciu
Rozbitek
 
Posty: 1
Dołączył(a): 2017-09-25, 20:29


Powrót do Automatyka do bram

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron