sygnal po skretce

Tutaj zadajemy pytania dotyczące telewizji przemysłowej...

Moderator: Marek

sygnal po skretce

Postprzez zib1973 » 2006-04-06, 09:52

mam taki problem.zakupilem na alegro nadajnik AV o mocy 1500mv.jak podawal sprzedawca zasieg takiego nadajnika powinla wynies 1000m.mimo tego ze anteny sie widza a odcinek miedzy nimi to 300m to i tak problem z obrazem.a wiec nadajnik do kitu.a wiec wpadlem na pewien pomysl ale nie wiem czy to mi sie uda.a wic tak musze przeslac obraz z pewnego pomieszczenia i chcialbym do tego wykozystac przewod sieciowy.jak wiem zasilanie jest tam doprowadzone przewodem 3*1.5 z czego jeden to faza nastepny zero a ostatni wolny.czy w takim razie moge wykorzystac zyle wolna i od zera do pzekazu sygnalu po skretce???????????
zib1973
 

Postprzez kzaw » 2006-04-06, 10:04

Można puszczać sygnał video po skrętce. Jednak przy przy odległości rzędu 300 m należy zastosować dodatkowo transformator do wzmocnienia sygnału, powinien wystarczyć pasywny. Dużo zależy też od jakości skrętki.
kzaw
 

Postprzez Sonix » 2006-04-06, 10:06

W transmisji po skrętce sygnał przekazywany jest różnicowo, więc odpada pomysł wykorzystania 'zera' instalacji elektrycznej. Poza tym nie radzę podłączać się do 'zera', bo nie jest to 'masa' jak w przypadku napięcia stałego :) .
Sonix
Administrator
 
Posty: 484
Dołączył(a): 2006-01-14, 19:07
Lokalizacja: Strzelin

Postprzez zib1973 » 2006-04-06, 11:08

czyli pozostaje mi lopata i polorzenie skretki.dzieki za odpowiedz
zib1973
 

Postprzez zib1973 » 2006-04-06, 11:45

a morze jednak ktos mi pomorze z tym nadajnikiem morze cos robie nie tak.odowy zestaw BOX:
nadajnik + odbiornik + akcesoria

Bezprzewodowy zestaw nadawczo-odbiorczy składający się z nadajnika 1500 mW + 4 kanałowy odbiornik pracujący w paśmie ~1.36G.

Zestaw można wykorzystać do transmisji sygnału Video i Audio na spore odległości, według danych producenta ok. 1000 m


Specyfikacja :

Nadajnik :

- moc 1500 mW.
- zasięg do ok. 1000 m
- antena zewn. dokręcana wtyk F
- zasilanie : DC 9~12 V
Odbiornik :

- 4 kanały pracy
- antena zewn. dokręcana wtyk F
- odbiór Audio i Video
- zasilanie DC 12 V


kliknij aby powiększyć kliknij aby powiększyć kliknij aby powiększyć kliknij aby powiększyć


W skład kompletu wchodzi :

- nadajnik
- odbiornik
- antena 2 szt.
- kabel do nadajnika
- kabel CINCH
- zasilacz DC 9V
przedmiot morzna zobaczyc na alegro http://aukcjewp.wp.pl/show_user.php?uid=225533
zib1973
 

Postprzez Sonix » 2006-04-06, 12:18

Skoro masz już ten nadajnik i odbiornik, proponuję zrobić test podłączając anteny z telefonów komórkowych (kierunkowe). Najpierw do nadajnika, później ew. do odbiornika. Anteny kierunkowe promieniują zwykle pod kątem ok. 30 stopni, więc moc wypromieniowana w kierunku odbiornika będzie dużo większa.

Częstotliwość 1.2-1.3GHz nie jest zbyt 'szczęśliwa', gdyż bardzo często sieją na niej przekaźniki GSM.
Sonix
Administrator
 
Posty: 484
Dołączył(a): 2006-01-14, 19:07
Lokalizacja: Strzelin

Postprzez zibi1973 » 2006-04-06, 12:33

mam antenke od karty radjowej od internetu.cz takiej moge urzyc
zibi1973
 

Postprzez Sonix » 2006-04-06, 13:20

Radiowy internet działa >2GHz, niedopasowanie anteny może uszkodzić nadajnik. Nie polecam takich prób.
Sonix
Administrator
 
Posty: 484
Dołączył(a): 2006-01-14, 19:07
Lokalizacja: Strzelin

Postprzez zib1973 » 2006-04-06, 15:10

mam antenke od telefonu ale wydaje mi sie dosc mala.a co bys mi powiedzial gdybym zamontowal anteny kierunkowe.tylko nie wiem jakie
zib1973
 

Postprzez Sonix » 2006-04-06, 17:46

Chodziło mi o anteny takie jak tutaj:
http://www.cyfronika.com.pl/poltronic/gsmanteny.htm
Sonix
Administrator
 
Posty: 484
Dołączył(a): 2006-01-14, 19:07
Lokalizacja: Strzelin

Postprzez zibi1973 » 2006-04-08, 08:29

sonix znalazlem przyczyne mego klopotu.okazalo sie ze przy nadajniku poszedl jeden z tranzystorow
zibi1973
 

Postprzez Sylwa » 2007-04-19, 18:28

tak jak kolega wspominał niedopasowanie anteny nadawczej zrobiło swoje....
Sylwa
 


Powrót do Telewizja przemysłowa

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron